Mitä hyötyä on sosiaalisesta mediasta? Miten sosiaalisuus muuttaa yritysten toimintaympäristöjä? Muuttaako mitenkään? Varmasti. Heikkoja signaaleja digitalisoitumisen vaikutuksista saa seuraamalla ihan arkielämässä eri-ikäisten ihmisten internetin käyttöä. Katso alle kolmekyppisiä, juttele lapsillesi. Viiden vuoden kuluttua he ovat verkkopalveluiden käyttäjien valtavirtaa.

Löytyykö poikaystävä Facebookista? Miten viikonlopun tapahtumista sovitaan? Miten ostopäätökset syntyvät? Onko kaveriporukoilla omia yhteisöjä, seuroja tai saitteja? Nämä samat toimintamallit siirtyvät tekijöiden mukana yrityksiin. Viimeistään.

Social company-ajattelusta kirjoitetaan jo paljon. On myös yrityksiä, jotka nojaavat toimintansa täysin sosiaalisiin verkostoihin. Niistä ja hyvistä esimerkeistä tuonnempana. Toisessa kirjoituksessa.

Miten sosiaalisuus vaikuttaa yrityksiin? Olen puhunut viimeaikoina ”avokeittiö-kulttuurista” jossa yrityksen toimintoja avataan asiakkaiden ja sidosryhmien kanssa samalle tasolle. Salaisuuksia on vähemmän, tasavertaisuutta ja avoimuutta enemmän. Kaikkea tarpeen mukaan. Avoimuus ei tarkoita, että kaikki pitäisi olla tiedossa kaikilla, vaan sitä että vuorovaikutusta, ryhmätyötä ja yhteisiä asioita on enemmän. Tässä on vanhalla ”käskykulttuurille” sietämistä, vallassaolevalle johtajistolle nielemistä. He ovat kasvaneet ja kehittyneet salailun kulttuurissa. Se mikä on ollut sisäpiirin asia on ollut jännittävämpää kuin se mitä asiakkaille kuuluu. Terveisiä AY-liikkeeseen. Onnea matkalle hautaan. Tilalle tulevat varmasti jonkinlaiset osuuskunnat tai yhteisöt jotka ovat avoimia, kehittävät toimintaa aidosti, ja ovat yhden ihmisen asialla yhdessä. Eivät pienen eliitin salaseuroja valtaleikkeineen.

Sosiaalinen yritys avaa yrityksen eri toimintoja vuorovaikutukseen. Tuotekehitys asiakkaiden kanssa, Ennakkomarkkinointi avainasiakkaille, Asiakaspalvelut verkossa, Hullut päivät parhaille asiakkaille. Uusien asiakkaiden kouluttaminen verkossa. Kesäjuhlat verkossa. Messureportaasit Las Vegasista lopuille kehittäjistä. Esimerkkejä riittää.

On kiinnostavaa nähdä millaiset yritykset kapitalisoivat verkon voimat ensimmäisenä? Ovatko ne ”Bestplacetowork”-kirittäjät, tietyt toimialat vai yrittäjävetoiset yritykset? Tilaa riittää ja mahdollisuuksia on. Vaiva maksaa varmasti palkkansa.

Tarvitaan rohkeutta, kykyä ymmärtää toimialan arvoketjua, kohderyhmiä ja yhteisöllisyyttä. Arvioisin että ensimmäisenä tarvitaan hyvä analyysi sosiaalisuuden soveltuvuudesta kohdeyritykseen, selkeä strategia tuleville vuosille, hankesuunnitelma ja pilottitoimintoja. Hyvä suunnitelma ottaisi kantaan ainakin HR, R&D, Myynti, Markkinointi ja Business Dev. toimintoihin. Toisaalta ollaan todella lähellä strategista markkinointia ja viestintää. Ikäänkuin tämän vuosituhannen toimintamalleissa jossa viestiminen on muutoksen haastamisen ja johtamisen ytimessä.

Yrityksiin tarvitaan CDO (Chief Digitalization Officer) toiminto, joka vastaa, ehkä uusien liiketoimintojen ohella, yrityksen digitalisoitumisesta. Hienoa nähdä kenellä on ensimmäisenä potkua nimittää tälläinen, tehdä se julkisesti, ja tukea henkilöä organisaation sisällä. On nimittäin taatusti tuulinen paikka.

Ps. hotellikuva on Parco dei principi  Sorrentossa, Napolissa. Suosittelen!

44727