Pääsin taannoin elämäni ensimmäiseen ”viralliseen” työpajaan arvoista. Ei niin, ettenkö olisi arvoja ollut määrittelemässä, valitsemassa tai ehdottamassa, mutta olen haistanut arvoprosesseissa aina hieman irrallisuutta, ulkokultaisuutta ja samankaltaisuutta eri yritysten välillä.

Huomasin pohtivani keskustelun aikana arvojen roolia osana koko yrityksen johtamisjärjestelmää ja tavoitteita. Miten arvot olisivat samanaikaisesti aitoja, yhteensopivia ja toimivia strategisten tavoitteiden kanssa? Olen aina suhtautunut varsin kriittisesti juuri arvojen määrittelyyn, koska ne tuppaavat olemaan jotenkin ylimääräinen asia yritysten liturgiassa, ”ja sitten tässä on nämä meidän arvot.”

Arvojen määrittäminen, kiteyttäminen ja kommunikointi on ainoastaan ja vain hyvä asia. Mitä isompi ryhmä, sitä haastavampaa on välittää yrityksen edustamaa arvopohjaa. Muistan erään loistavan presentaation monikansallisen yrityksen etiikasta ja moraalista. Arvot olivat joutaneet remonttiin yrityksen kasvaessa ja joutuessa globaalisti määrittelemään, mitä rehellisyys tarkoittaa arjen toiminnassa ja eri kulttuureissa. Esitys taisi käsitellä silloin tornadon sisällä elänyttä Nokiaa.

Työpajaa seuratessani huomasin arvokonsultin ajautuvan samaan kuin minäkin satoja kertoja. Markkinoimaan omia ajatuksiani ja ihanteita asiakkaalle. ”Tämä olisi kyllä vahva ja hieno lupaus henkilöstölle.” Toisaalta sitähän konsultointi on, kuten olen kirjoittanut. Kuka kaipaa johdon konsulttia Näkemyksen luomista asiakkaalle.

Kriittisyyteni arvojen määrittelyä kohtaan on johtunut ajattelusta, että yrityksen todelliset arvot kyllä näkyvät asiakkaalle joka tapauksessa arjen toiminnassa. Presentaatiot, materiaalit, kohtaamiset, reklamaatioden hoito, ja kommunikaatio kaikki viestivät yrityksen todellisia arvoja. Pelkät arvojen kirjaamiset eivät vie yritystä eteenpäin. Jos jotain halutaan saada tapahtumaan on syytä varmistaa että kyseinen asia näkyy jokaikisessä yrityksen materiaalissa ja toimintamallissa. Hieman kärjistettynä.

Pohdin onko pelkkien arvojen määrittely enää tätä päivää? Onhan se tietysti hyvä alku, mutta kehittyneemmät yritykset voisivat puhua yrityskulttuurista, sen kehittämisestä ja huoltamisesta. Mieleeni tulee jälleen Jack. Yrityskulttuurin johtaminen Ehkäpä parhaiten BestPlaceToWork -hankkeessa menestyvät yritykset ovat osaltaan Suomen ”Burtoneita.” Niissä on ”avokeittiökulttuuri” pitkällä, asiat kunnossa sisäisesti ja ulkoisesti. Yrityksessä kannetaan vastuuta tulevaisuudesta, asiakkaasta, asiakkaan tulevaisuudesta, työntekijöistä ja koko yrityksestä. Se mikä on totta, on totta joka paikassa ja tilanteessa.

Kuinka paljon arvojen määrittymisessä on kysymys yrityksen markkinoinnin onnistumisesta? Hyvä brändi vetää puoleensa parhaita tekijöitä, parhaat tekijät luovat menestystä ja menestys tuo uusia asiakkaita. Matkalla on kyllä syytä painaa t-paitoja ja puhua arvoista, ne ovat positiivista energiaa menestystarinan rakentamiseen. Yrityksen arvot ja arvo kohtaavat päivänä jolloin joku ulkopuolinen haluaa omistaa yrityksen vielä nykyomistajiakin enemmän. Hyvä työ saa silloin palkkansa. Arvotyön hedelmät siirtyvät seuraaville.

 

44727