Mietin joulun saapuessa mitä voisin toivoa tulevalta vuodelta.

Huomasin ajattelevani yhtä asiaa ylitse muiden. Haluaisin suomalaisten yritysten ja ihmisten oppivan palvelemaan toisiaan verkon avulla.

Verkko muuttaa maailmaa, jos ihmiset ja yritykset suostuvat tekemään enemmän ja parempaa vähemmällä. Niin kauan kuin se nähdään yhtenä kanavana muiden joukossa, syntyy vain monimutkaisuutta, kustannuksia ja kömpelöitä yrityksiä tyydyttää asiakkaiden ja sidosryhmien tarpeita. Kokonaiskuva on vähintäänkin sotkuinen.

Unohda some. Näe yksittäisten kanavien yli kokonaisuus kohti ihmisten internetiä. Huomaa ihmisten asioivan, verkostoituvan ja kuuluvan erilaisiin ryhmiin niin facebookissa, linkedinissä kuin twitterissäkin. Parviäly kasvaa ja autamme toisiamme usealla eri tavalla arjessa ja verkossa.

Löydä somen sijaan verkosta koko yrityksesi arvoketju.

Parempi tapa luoda innovaatioita, tuotekehitystä, markkinointia, myyntiä ja asiakaspalvelua. Vie yksinkertaisesti liiketoimintasi verkkoon. Älä ajattele, etteivät asiakkaasi ole siellä. Kyllä he ovat, et vain ymmärrä aloittaa vuorovaikutusta ja kauppaa heidän kanssaan.

Elämme verkon esihistoriaa. Siksi koemme arjessa kummallisia ilmiöitä verkossa analogisesta maailmasta. Kasvottomia yritystilejä, yrityksiä jotka suoltavat, mutteivät mihinkään vastaa ja medioita, jotka vielä tuputtavat ottamatta maksajia mukaan median tekemiseen.

Haluatko tehdä parannuksen kohti ihmisten internetiä? Varmista ainakin seuraavat asiat.

1. Kerro kuka tiliä käyttää ja personoi aina viestisi. Instituutio on kylmä ja kasvoton valtarakenne, joka ei ketään kiinnosta. Ei Nordea mitään ajattele, kerro Maijan tai Mikon ajattelevan viestissä pankin puolesta.

2. Älä ole verkossa pelkästään omalla asiallasi. Osallistu, vastaa ja kommentoi. Tuppisuuna propagandaa tykittävät yritystilit kertovat teoillaan, mistä heidän liiketoiminnassaan on kysymys. Heidän tuotteistaan eikä sinun arjesta, elämästä tai rahoistasi.

3. Välitä, jaa ja osallistu muiden elämiseen. Verkon rikkaus on sen luomat verkostot. Miksi et jakaisi ja välittäisi kaikkea mahdollista toimialastasi tai mahdollisesti seuraajiasi kiinnostavia asioita? Anna vastaanottajat arvottaa sisällön arvo. Hassua ajatella, että yrityksen tai yhteisön pitäisi julkaista vain omia asioitaan tai itse tuottamia sisältöjä.

Elä verkossa, älä saastuta sitä.

Suomalaisilla on pitkä tie kuljettavanaan aidosti älykkääseen asiointiin, joka ei ole itsepalvelua, automaatiota tai monikanavaisuutta, vaan aitoa asiakasvaltaa, jossa maksaja valitsee missä, miten ja milloin asioi. Siihen kannattaa kuitenkin pyrkiä toimialasta riippumatta – Kaikesta rakkaudesta toimiviin pilvipalveluihin näemme, että vallan siirtäminen asiakkaille on sitä parasta businestä.

Erinomaista alkavaa vuotta. Tehdään siitä kaikilla tavoilla edellistäkin parempi.

44727