Mika Ihamuotila

02.06.2013 | Johtaminen | Ville Tolvanen

Mika Ihamuotila

En malta olla kirjaamatta päässäni liikkuvia asioita. Tällä viikolla on keskusteltu Marimekosta ja sen maineesta, viestinnästä, toimintamalleista ja tekemisistä osana julkisuuskohua. Katsomovalmentajia on riittänyt niin rankaisemiseen kuin rakastamiseenkin. Itse asiahan on varsin pieni mutta kiusallinen. Itse olen katsellut ja pohtinut tilannetta omistajan, johtamisen ja viestinnän näkökulmista. Rankaisemiseen tai syyllisten etsimiseen minulla ei ole aikaa. Toivottavasti muutkin miettivät mahdollisuuksia asiassa.

Hymyilin koko eilisen päivän suomalaiselle viestintäkulttuurille. Yleisradion haastattelussa Marco Mäkinen oivalsi Marimekon julkisuuspotentiaalin ja kannusti kapitalisoimaan syntyneen kohun. MTV3 jutussa entisajan viestintämammat todistivat vaikenemisen normaaliutta ja allekirjoittivat establishmentin halun vaieata asioita kuoliaaksi. Itse olen sitä mieltä ettei vaikeneminen ole vaihtoehto.

Asiassa puhutaan kriisiviestinnästä. Ikäänkuin elintarvikefirman tuote olisi saastunut. Todellisuudessa tekijällä on vähän sattunut ja firma saa roppakaupalla huomiota. Milloin viimeksi Marimekosta puhuttiin näin paljon? Eikö firman kannattaisi ottaa kaikki asiasta irti? Hävettää mutta virheet saa anteeksi kun tulee kaapista, pyytää anteeksi ja kertoo miten hyvittää. ”Tulemme levittämään haluttua kuosia kaikkiin tuotesarjoihin ja maksamaan siitä kuuluvat korvaukset.”

Mika Ihamuotila on Suomen ainoan kansainvälisen muotibrändiyrityksen kasvollinen omistaja. Suomen Renzo Rosso, Dolce & Gabbana, Vivienne Westwood ja Richard Branson samassa paketissa. Muita ei oikein ole. Miksi tämä mies piilottelee kuin Talvivaaran vastaava kun rakas omistus kohtaa kolhun? Moni on kysynyt mitä Mikan pitäisi sanoa? Tulla esiin, näyttää tunteita ja kertoa miten asia ratkaistaan. Yksinkertaista, hoitaa brändiä ja näyttää tunteita. Jokainen televisiokanava ottaisi Mikan vastaan juuri nyt. Saataisiin liikkeisiin kuhinaa. Ristiriitaista keskustelua tehtiinko oikein vai ei. Mitä nyt jää jäljelle? Pohdintaa siitä jääkö ”Verimekkoon” mainetahra vai ei. Viestintä ja sen onnistuminen on sattuman varassa. Kyseessä on sama mies joka kertoi sankarillisesti sairaudestaan sanomalehdessä. Rohkeutta luulisi riittävän.

Tottakai Mika on pankkiiri ja wannabe patruuna. Tiedän sen. Mutta tuleehan hän Nallen koulusta. Minulle on piirtynyt kuva miehestä joka haluaa brändiyrityksen, kasvun ja maailmanvalloituksen. Kasvot jotka janoavat menestystä. Mietitäänpä tätä johtamisen näkökulmasta. Laittaisiko Richard Branson tai Steve Jobs jonkun osastonjohtajan lausumaan mediassa? Olisiko Microsoftilla vara vaieta kuoliaaksi? Naurettavaa.

Elämme viestinnän murrosta. Juridiset- taloudelliset, sopimukselliset ja viestinnälliset asiat sekoittuvat iloisesti yhteen soppaan. Vanhaan aikaan olisi vaiettu ja niitä käsitelty erikseen. Nyt asiaa pitäisi johtaa edessä naama ja miekka pystyssä. Rakentaa asiasta seuraavaa hyvää näytelmää, tarinaa jossa myydään lisää Marimekkoa. Miksi emme seuraa henkeäsalpaavaa viestintänäytelmää, jolla firma saa kansainvälistä näkyvyyttä kääntämällä pikkuvirheen imagovoitoksi? Miksi seuraamme surullista vaateteollisuuden taaperrusta jossa brändin ymmärtämisestä ei ole tietoakaan. Hymyilyttää tämä suomalaisten perässä hiihtäminen. Naurettavalta näyttää myös tälläinen johtamiskulttuuri 2010-luvulla. Kuinkahan nopeasti Peter Vesterbacka a la Rovio olisi asian kääntänyt voitokseen?

JAA

[et_social_share]

KIRJOITA KOMMENTTI

Mikko
2013-06-02 06:35:39

Vorssasaki miätitään, että minkä takia kukkaa ei tee mittää Marimekosa tän asian korjaamiseks. Nää Jobsit ja konkarit olis tehny juur tuallai, ku sää kirjotit. Mikä siinä si o nii vaikeeta meitille suamalaisille? Tulla vaa essii, paljastaa emävirheet ja luarata katse etteenpäi? Kyä suasittele tälle Mikalle tutustummaa vorssalaisee riisiviästintää täälä iha livenä.

Eka mei mentäis ottaa löysät poies Vorssan saunasa (sitä ei si moni tiäräkkä misä se o), jonka jälkee mää veisi su laulaa karaokkee Jannun kautta Jyvvää. Piisiks mää valkkaisi Irwini vainaan Häirikö, josta otettas kimmokkeella suunta Viksperi krouvii. Vähä painittaski. Siä si häärättäs aamu neljää, tai pitempäänki.

Seuraavana aamuna, ku sää herräisit Viksperisä, jo osaks vorssalaiseks muuttuneena, josaki viaraasa kortteerisa, ni si alkais se meirän opetukselline ossuus. Sää ja mää mentäis yhresä piru vihase muijas lua ja si selitettäs yhresä mitä tul tehtyä. Tiäräksää, että ei olis se jälkee mittää epäilystäkää, että selvisiksää muistaki merioista suasiolla. Terveissii vaan!

PS. Ville nämä ovat juuri niitä open mind - out of the box - tyyppisiä artikkeleita, joita on ilo lukea! Kiitos taas.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Susanna Paloheimo
2013-06-02 08:07:07

Mikko, tämä on valloittava. Kiitos!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

piirimyyja
2013-06-02 11:40:47

Mikko tällaisen Vorssalaisen sokkihoidon jälkeen mikään ei ole enää mitään. Aivan ässää

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Timo Ruohomäki (@timo_ruohomaki)
2013-06-02 08:23:42

Kriisiviestinnän oppikirjaratkaisut tuntuvat pyörivän pelkän damage controlin ympärillä, tärkeintä on ettei vaan tehdä lisää virheitä. Ajatus siitä että kriisiviestinnän tavoitteena olisi saavuttaa jotain enemmän haavan tilkitsemisen sijaan on vieras. Tämä on jännää. Ehkä syynä on se, että kriisiviestintä nojaa valmiiksi kirjoitettuun yleispätevään käsikirjoitukseen jota noudatetaan täsmällisesti ettei vaan tehdä lisää virheitä.

Toinen vaihtoehto olisi heittää käsikirjoitukset roskakoriin ja ottaa käyttöön terve järki. Tehdään ajatusleikki jossa yritys muutetaan henkilöksi. Meillä on tilanne, jossa henkilö on kohdellut toista epäreilusti ja nyt kaveripiirikin on huomannut, että tyyppihän on idiootti kun tuolla tavalla toista kohtelee. Vaarana on joutua oman kaveripiirinsä hylkäämäksi. Mitä tuolloin tehdään? Etsitäänkö kolmas puhemies, joka pyytää anteeksi henkilön puolesta? Mennäänkö komeroon viikoksi piiloon jos vaikka asia unohtuisi? Jos kriisiviestinnän oppikirjoissa on jotain hyödyllistä niin ainakin se, ettei voi reagoida liian nopeasti. Marimekon tapauksessa helppoa oli se, että on vain yksi loukattu osapuoli. Ihan ajatusleikkinä miten olisi semmoinen, että pyydettäisiin heti anteeksi siltä ketä on loukattu eikä omalta kaveripiiriltä (=Suomen kansa)? Jos yritetään sovittaa vääryys vain oman kaveripiirin sisällä, luodaan tilannetta jossa me nyt ollaan yhdessä tuota pahaa maailmaa vastaan vaikka tulikin vähän hölmöiltyä, sorisori. Miten tällainen taktiikka edes teoriassa voisi toimia?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Susanna Paloheimo
2013-06-02 08:24:29

Ville, et sitten malttanut... Hyvä niin. Odotan innolla, kuka lausuu ensimmäiseksi sanan diletantti. Meitä sivullisia, Marimekon faneja tai muuten vaan neuvonantajia, on paljon. Olen aivan samaa mieltä siitä, että tämä kohu olisi voitu helposti kääntää lisämyynniksi. Itse käytin kunnon fanina tukirahoja eilen Jumbon mekkokaupassa ja Stokkalla Mariin yhteensä - niin, en taida edes kehdata sanoa kuinka paljon. Kotiin tuli pari uutta vaatetta, kolme vuotta ostoslistalla ollut termari, vanhat, kuluneet Marimekot korvaavat patalaput ja muutamia pyyhkeitä.
Vanhan totuuden mukaan hyvin hoidettu reklamaatio on parasta markkinointia. Sana kiirii eteenpäin. Tätä olisi voitu hyvin soveltaa nytkin: Mika esiin aidosti pahoittelemaan, näyttämään tunteensa ja olemaan rohkea, yrityksensä lipunkantaja. Hänen omaan brändiinsä kuuluu sellainen tunnelataus, ettei kovin usein ole suomalaisessa dirikagenressä moista nähty. Mihin se on nyt kadonnut?
Olemme saaneet eilen lukea ohjeita, joiden mukaan kriisitilanteessa pörssiyhtiön ylin on sivussa ja muut asiantuntijat hoitavat tilanneta. What? Joo, kyllä varmaan, jos ne muut asiantuntijat on ajoissa valmennettu, heillä on riittävästi valtaa ja kyky viestiä sujuvasti ilman pönötystä. Ja jos heille on ajoissa rakennettu riittävän suuri puhemiesasema, jotta he kiinnostavat mediaa ja muita sidosryhmiä. Mekon tapauksessa niin ei ole. Taiteellisen johtajan heittäminen haikaloille Febuun keskustelemaan oli julma teko häntä kohtaan. Brändistä puhumattakaan. Minua harmitti syvästi niin hänen kuin brändinkin puolesta lukiessani perjantai-iltapäivän jäykkää keskustelua.
IR-viestinnän ammattilainen en väitä olevani. Olen kuitenkin piensijoittaja, joka on valinnut sijoituskohteeksi sellaisia yrityksiä, joita fanitan. Jostain syystä Marimekko ei ole vielä päässyt kohteeksi. Nyt on varmaan viimeistään aika. Palkitsen sijoituskohteeni luottamalla heihin sen mukaan, miten kauppa käy ja millaiset tulevaisuudennäkymät alalla ja ko. yrityksellä on. Näin me piensijoittajat toimimmme: seuraamme asiakkaiden yritykseen kantamaa rahaa. Institutionaaliset sijoittajat saattavat ajatella toisin? En tiedä, mutta olisi mahtavaa kuulla jonkun analyytikon näkemys tähän asiaan. Minä nimittäin (ehkä?) naiivisti uskon, että suurikin sijoitusraha seuraa asiakkaiden rahaa. Miksi pörssiyhtiön tj sitten palvelee ensisijaisesti kasvottomia markkinoita omalla viestinnällään? Eikö hänen kannattaisi jutustella asiakkaiden kanssa?
Marimekko on tunteisiin vetoava ja rohkea. Tai on ainakin ennen ollut. Jollei se sitä enää ole, se muuttuu vain yhdeksi ihankiva-muotibrändiksi. Sekö sitten kelpaa markkinoille?

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Timo Ruohomäki (@timo_ruohomaki)
2013-06-02 08:44:49

Onhan tässä tietysti sekin mahdollisuus, että kriisiviestintäkonsultit välttelevät ajatusta siitä, että median eteen heitettäisiin ylin dirika koska Suomessa dirikoita valittaessa median kanssa pärjäämisen taito ei ole ollut kovin tärkeää. Jos on tilanne jossa mediaan pitää saada istutettua yksi viesti, on melkeinpä yhden käden sormin laskettavissa ne pörssiyhtiöiden toimitus/pääjohtajat jotka tuohon kykenevät. Kuvittelisin kuitenkin, että Mika Ihamuotila tuohon joukkoon kuuluu.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

O.
2013-06-02 11:10:49

Sinulla oli todella hyviä kommentteja eilen Marimekon FB-keskustelussa. Ja olet täysin oikeassa, tämän virheen tosiaan voi kääntää imagovoitoksi (vaikka olen edelleen sitä mieltä että todella nolo tilanne). Nyt kuitenkin näyttää että mahdollisuus menee hukkaan ;). Ja se FB Q&A-sessio oli muuten todella huonosti hoidettu - vastasivat vain sellaisiin kysymyksiin joista tykkäsivät. Luulen kuitenkin että session tarkoitus oli tarkistaa yleinen "kansan mielipide" ja tunnelma - onko juttu jo unohdettu vai ei...

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-06-02 11:37:50

Jes, hyvä yritys ja hutera, ehkä vähän hätäinen toteutus...ehtivät kyllä hyödyntää jos haluavat! #V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

NiinaMaria
2013-06-02 12:40:37

Suomen Dolce&Gabbana? Voi tätä ironian määrää :D

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Jarmo Holopainen
2013-06-03 10:46:42

Marimekon tj. Ihamuotila pukeutui City-lehden jutussa Cavallin neuleeseen ja Dieselin farkkuihin. Sentään aluspaidaksi kelpasi Marimekon tasaraita. http://www.city.fi/ilmiot/mika+ihamuotila/2688

Kun näette Roberto Cavallin pukeutuvan Marimekkoon, maailmankirjat ovat menneet pahasti sekaisin.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Janne Nyyssonen
2013-06-02 16:08:33

Johtajan tehtävä on johtaa yritystä ja henkilökuntaa aina edestä. Johtaja on esitaistelija, esikuva, esimies, esimerkki, yrityksen henkinen kompassi. Olisiko Ihamuotila tuonut jotain uutta tietoa tapaukseen? Ehkä, ehkä ei. Ihamuotila olisi tuonut tilanteelle kasvot ja omalla auktoriteetillä olisi voinut luoda tilanteelle uuden momentin muuttua brändin kannalta paremmaksi. Kriisin hetkellä johtajuudella on suurin tarve. Silloin ei voi voi laittaa päätä puskaan viikoksi ja toivoa, että seuraavan kerran ilmestyy esiin on koko tapaus unohdettu.

En ole kriittinen siksi, että haluaisin lyödä lyötyä. En todellakaan. Olen kriittinen, koska tiedän Ihamuotilan pystyvän tuomaan tilanteeseen johtajuutta, jota niin kovasti kaivataan.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Sirkka Inkinen (@sirkkainkinen)
2013-06-02 16:10:00

Tämä kuoliaaksi vaikeneminen tässä ihmetyttääkin. Jos nyt tuli badwilliä niin sen voi myös kääntää goodwilliksi. Ei tämä ole maailmanloppu.

Marimekkoa kohtaan on hyvää tahtoa ja suurin osa meistä todennäköisesti haluaisi heidän hoitavan tämän kunniallisesti ja onnistuneesti. Jos oikeuteen mennään niin tästä tulee rumaa ja pitkittynyttä jälkeä, puhumattakaan siitä, että se sotii ostavan yleisön oikeustajua vastaan, jos näin ilmiselvästä asiasta lähdetään vääntämään. Ukrainalaistaitelijattarella on useita Marimekon kangaskuosiksi sopivia teoksia - mikseivät rehellisesti osta perikunnalta toista, tunnusta hänen originaliteettiään ja julkaise kuosia hänen nimellään? Metsänväen suunnittelijaksi voisivat vaikka nimetä Isola/ Primatshenkan jos sikseen tulee. Kymmenen vuoden kuluttua kukaan ei muista miksi Marimekko otti ukrainalaiskuosit valikoimaansa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Mari Kervinen
2013-06-04 19:05:09

Jaahas, taitavat Marimekolla lukea tätä sun blogia. ;) http://www.hs.fi/kulttuuri/Marimekko+tarjoutui+ostamaan+kopioidun+teoksen+oikeudet/a1370311256388

Ei mene kymmentäkään vuotta, että tämä kohu on jo unohtunut. Suomessa tämä varmasti muistetaan Isolan kohdalla pidempään, mutta ei tällaiset jää isomman yleisön mieleen. Ei kun Metsänväkeä lisää! Olen täysin samaa mieltä Sirkan kanssa, että samalta taiteilijalta voisi hyvin lunastaa muitakin kuoseja.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Ville Tolvanen
2013-06-04 19:21:14

en usko... mutta hyvä kuitenkin näin! V

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Eero Aalto
2013-08-02 12:36:44

Oikeata keskustelua jälleen. Marimekolla on historiassaan paljon hyviä tuotteita ja malleja. Retro ei kuitenkaan riitä loputtomiin. Uusia Unikkoja tarvitaan. Tekemisen tohinassa on myös erehdytty kopioimaan. Kuten suuremmatkin muoti- ja designtalot. Sellaista sattuu, vaikka ei saisi. Johdon tulee tällä alalla näyttää linjaa ja innostaa. Nyt uutta putkeen ja tekijät esiin!!

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.

Lisää kommentti

Kommenttisi moderoidaan tarvittaessa.